domingo, 18 de febrero de 2018

(Cartes perquè no ens oblidem) Carta 3. A l’Abril Torradas. 18 de febrer de 2018Dijous passat, per primera vegada, et vaig veure actuar dalt d’un escenari. Havíem anat al local Jazzpetit, entre carrer Aribau i Provença. Eren les nou de la nit i hi havia prou gent, tot i que la sala no s’havia omplert. Un barbut de celles gruixudes —als dos ens va agradar— tocava el contrabaix i un altre noi jove, la guitarra. Vas demanar a la propietària del bar si podries cantar amb tota la seguretat que és habitual en tu.
I ho vas fer. I et van aplaudir. Molt. I no només vas cantar una cançó de jazz, sinó que, darrere de la primera, en va arribar una altra en què em va semblar que demostraves que la teva veu no només podia mantenir el to de la primera, sinó que era flexible com l’argila d’un escultor i li podies donar la forma que volguessis. Una senyora que havia cantat abans que tu ho fessis se’t va apropar per donar-te suport; un home d’uns quaranta anys, també. Sempre m’ha costat creure en dons, en talents innats, però tot semblava indicar que el públic del Jazzpetit reconeixia en tu una propera, imminent estrella.
Quan, després d’haver sortit del Jazzpetit, em vas demanar la meva opinió, no vaig saber què dir-te. Alguna vegada trobem les paraules indicades per descriure una experiència estètica que ens ha deixat devastats? També haig de dir que, sent amic teu i sentint-te tan pròxima, em va costar valorar la teva actuació d’una forma diferent a la forma en què ho faria un jardiner que tant ha vist com una parra brotava del terra com el camí que havia seguit per enfilar-se per la paret.
Em sento comprès quan parlo amb tu perquè els dos som joves i ens falta paciència. És probable que la falta de paciència ens porti a cometre més d’un error —o, com diria Marguerite Duras, «actes bizarres»—, però l’esperança també consisteix a creure que aquests errors serviran de fonament per a tot el que vindrà.
Mantinguem la fe. Crec en tu i m’agrada saber que creus en mi.
Xavier.